BAHAN - BAHAN :
1. Ayam
2. Cili Api
3. Kunyit hidup
4. Serai (dititik)
5. Asam gelugor /asam keping
6. Santan
7. Ubi kentang
8. Garam
9. Gula
1. Bahan bertanda ditumbuk sehingga lumat.
2. Satukan ayam, ubi kentang, bahan dan serai ke dalam periuk. Gaulkan rata dan tutup periuk
3. Masak sekejap sehingga ayam kecut
4.Tuang santan cair dan masak sehingga kentang
separuh empuk
5.Tambah asam gelugor dan tuang pati santan.Masak dengan api perlahan sehingga kentang empuk.
6.Tambah garam secukup rasa dan secubit gula.
7. Masak sekejap dengan api serdehana sambil kacau kuah.
8. Rasa, dah okey boleh tutup api.
9. Jom makan.
1 comment:
Sedapkan ayam masak lemak cili padi ni :-)
Post a Comment